Nobel d’economia 2015

Posted on

agnusAhir 12 d’octubre es va saber que la Reial Acadèmia Sueca de les Ciències va atorgar el Premi Nobel d’Economia 2015 al professor Angus Deaton, nascut a Escòcia l’any 1945 i professor de microeconomia a la Universitat de Princeton des de 1.983. El premi li va se concedit en base a les seves anàlisis sobre consum, pobresa i benestar.

Són molt destacats els seus estudis sobre el comportament de les persones com a consumidors. El 1.980 va publicar el treball conegut com a Almost Ideal Demand System (sistema gairebé ideal de demanda), que ofereix un model sobre la demanda que és molt utilitzat per economistes d’arreu del món.

Des de 1.990 és col·laborador del Banc Mundial, aportant les seves anàlisis de poder de paritat de compra. Valuoses les seves aportacions en relació a les definicions de pobresa extrema.

Ha aprofundit en els estudis sobre el consum i sobre com els ciutadans distribueixen les seves despeses entre diferents béns i serveis. Intenta esbrinar com el consum afecta al benestar i com la implantació de certs impostos repercuteixen sobre diferents grups socials. També ha treballat sobre les relacions entre consum i estalvi, fent-ho sempre a escala de les persones individuals. No podem oblidar que Deaton és sobretot un microeconomista i treballa a aquest nivell.

Darrerament han estat molt valorades les seves aportacions al mesurament i la anàlisi del benestar i la pobresa. Ha obert un front tractant de comprendre el que hi ha sota el creixement econòmic. Posa de manifest l’extensió de la pobresa en el temps i a diferents indrets. Vincula el tema amb la discriminació per raons de gènere, la composició del nucli familiar i el tipus de béns i servis consumits.

La seva línia de treball, com correspon a la microeconomia, es basa sempre amb enquestes a les famílies, especulant sobre com fer front al desenvolupament econòmic des d’una òptica centrada en dades dels individus i no amb magnituds macroeconòmiques, que són les que després utilitzen els polítics a tort i a dret, jugant a conveniència amb les mitjanes, les variacions anuals i els percentatges.

Són conegudes les seves dures i polèmiques crítiques a l’ajuda al desenvolupament. Ell creu que els països s’han gentde desenvolupar, crear institucions, proveir i cobrir les necessitats dels seus ciutadans. El flux de diner des de fora, segons la seva opinió, ajuda a moltes persones però impedeix un pas essencial. En aquest sentit afirma que “el desenvolupament no és un problema tècnic o econòmic, sinó polític, i la indústria dels ajuts fa que la política sigui pitjor”, especialment en el règims dictatorials que utilitzen en el seu propi profit les bones intencions dels països que ofereixen l’ajuda i les ONG.

El seu treball sobre enquestes a les llars és un referent a nivell internacional segons Branko Milanovic, expert mundial en desigualtat. Molt coneguts i valorats els seus treballs de camp a l’Índia.

Ha criticat les polítiques d’austeritat com a principi inqüestionable, admetent però que a vegades poden ser les menys dolentes de les opcions. Assegura que la pobresa no és desitjable ni evitable. Potser és aquest convenciment que fa que trobi el sentit final a l’economia, la professió a que ha dedicat la seva vida, com a “obligació moral a reduir la pobresa i la mala salut del món”.

Deixa un comentari:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s