Com si fos un balanç

Posted on

MARBLES 5Una de les primeres promocions que vaig acompanyar en els seus estudis de formació professional, quan es van graduar, em van obsequiar amb una placa que encara guardo per casa, on hi havia dues parts. Talment com si es tractés de l’actiu i el passiu d’un balanç, hi havien fet gravar en una part la promoció a la que pertanyien i en l’altra, la relació d’amistat que, segons ells, havíem construït al llarg dels cursos en que varem compartir aules i hores de treball i estudi.

D’això fa molts anys. Era l’inici d’una trajectòria professional en la docència que s’ha allargat anys i panys. Aquella placa, una veritable constant. En acabar cada curs, les relacions construïdes que superen amb escreix les moltes o poques coses apresses. Reconeixement i agraïment han estat el fruit més recol·lectat en acabar cada temporada (vull dir, cada curs). Òbviament no hi poden mancar algunes batusses, sovint provocades per  la percepció d’un nivell massa exigent. Percepcions que amb els anys, gairebé sempre, s’han acabat transformant en reconeixement d’un compromís a “forçar” un bon nivell d’aprenentatge.

Ara s’acaba un nou curs. Un any més. I en van … Sembla que quan arriba aquest moment, toca fer una mica de balanç de com ha anat tot plegat, al llarg d’aquests nou – deu mesos que dura el curs. M’agradaria imitar aquells primers alumnes que vaig tenir i, per primera vegada,  fer una divisió entre les coses positives i aquelles negatives del curs que ja s’acaba.

Deixeu-me començar per les positives:

  • Tots aquells moments en que antics alumnes s’han fet presents, sigui personalment o a través de les xarxes socials, posant de manifest la bona relació construïda.
  • Aquelles invitacions que regularment em fan dos antics alumnes que ara treballen en una empresa de màrqueting digital i estan contents de veure’m les poques vegades que aconsegueixo assistir als actes que organitzen.
  • Aquell elogi, no dirigit només a mi òbviament, de no fa gaires setmanes que un empresari del Parc Científic i Tecnològic va fer públicament a favor de la bona tasca pedagògica de l’Institut, pel que fa al Departament de Comerç i Màrqueting.
  • Aquell antic alumne que està estudiant Administració i Direcció d’Empreses i m’ha enviat uns casos pràctics perquè pensa que em poden anar bé per a les classes.
  • Aquells antics alumnes que, contents de tornar-nos a trobar, m’expliquen els seus èxits professionals, acadèmics o personals.
  • Aquells alumnes de segon de batxillerat amb qui, més enllà de les qualificacions, hem mantingut algunes xerrades tan interessants.
  • Aquells alumnes de primer de batxillerat que, tot i el “joc” del gat i la rata, propi de qui no fa massa mesos encara era a les aules d’ESO, hem anat construint bases prou sòlides per poder continuar el seu aprenentatge el proper curs 12.0012sense massa entrebancs.

Permeteu-me que passi ara a la part negativa del balanç. En diríem el passiu. Però deixeu-me que us confessi que aquesta part l’hauré de deixar en blanc. No hi sé trobar deutes, ni obligacions. És una part del balanç que resta sempre en blanc.

En tots aquests anys, he après a acumular tots aquells aspectes positius que la docència va proporcionant any rere any. Són molts. Els que he escrit aquí només són els d’aquest curs. Si hagués de fer un balanç complert de tots aquets anys d’ofici, hauria d’encetar una espècie d’autobiografia o de memòries que no tinc cap intenció de fer. A l’estoig, ara ja molt gastat, hi porto sempre una goma d’esborrar. És una eina ben especial, va sempre amb mi, mai l’he deixat. És una goma capaç d’esborrar ràpidament i per sempre, qualsevol cosa que pogués haver-se d’inscriure al passiu del balanç. Així que, gràcies a aquesta bona eina, el passiu restarà sempre en blanc.

Anuncis

Deixa un comentari:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s