Màrqueting d’experiències

Posted on Updated on

Urostrena teoria es pot rebatre, una experiència no. Si estem convençuts fermament d’alguna cosa, és d’allò que hem viscut, del que hem experimentat. Quan una persona explica una experiència que ha viscut, hi podem estar d’acord o no, però és irrefutable. Les idees, els conceptes, les opinions, les teories, són sempre qüestionables. Una experiència no ho és mai. És per això que les marques tracten de provocar experiències agradables en els consumidors. D’aquesta manera el lligam “vital” d’identificació entre la marca i el consumidor s’enforteix d’una forma molt notable. D’aquí neix el que Raül Sámchez i Max Lederman han desenvolupat en el seu llibre “Marketing experiencial: la revolución de las marcas”.

El màrqueting de les experiències és el fonament de l’estratègia de qualsevol marca que intenti comunicar amb els seus clients, apel·lant a motius emocionals i únics, que puguin ajudar a crear i generar valor de marca a través d’allò que ara se n’hi diu “engagement”. En un entorn molt saturat i canviant, el consumidor ha de fer de “representant” de la marca i ha de ser qui guia a l’empresa en la seva estratègia de negoci. Les possibilitats de relació s’amplien i el camp d’acció es fa més gran , el producte es veu desplaçat per l’experiència de marca i el consumidor és qui dirigeix tot això en l’entorn 2.0. En aquest entorn, allò que no es comparteix, no existeix.

En el llibre abans esmentat, els seus autors Raül Sánchez i Max Lederman, diuen: “els negocis viuran o moriran, no pels atributs que assegurin tenir, sinó per l’experiència que ofereixin als consumidors en totes les seves interaccions: a la botiga, en el lloc web, amb el producte i a través d’esdeveniments i publicitat”. L’estratègia es construeix en base a l’experiència, fent que els consumidors parlin i preparant el terreny per a formar una comunitat al voltant de la marca i dirigida pels clients. El consumidor passa a ser el centre, l’impulsor dels diàlegs, converses i interaccions que difonen la marca i, especialment en l’entorn 2.0, apareix la figura del “prosumidor” (productor i consumidor de continguts, un consumidor proactiu), que pren protagonisme, generant i difonent missatges de marca.

Les possibilitats del màrqueting d’experiències amplien les possibilitats i passen per considerar un seguit d’aspectes claus:

  • Afavorir un entorn de marca impecable que inviti que el consumidor ens visiti (instal·lacions, punts de venda, suportsllapis de comunicació (entorn físic i web) i canals de comunicació (offline i online)
  • Posicionament de marca, centrada en experiència i components emocionals.
  • Impulsar la generació de continguts vinculats amb les preferències, gustos i estil de vida dels nostres clients.
  • Impulsar la presència en mitjans digitals i blogs com a suport a la transmissió de l’experiència.
  • Mantenir contacte continuat amb els nostres clients, que afavoreixi la interacció.

Resumint, l’experiència del consumidor és el principal punt d’interès de qualsevol estratègia de marca i, les empreses i negocis haurien d’adaptar les seves formes d’actuar i mètodes a aquesta nova realitat, amb estratègies que aconsegueixin diferenciar tot allò que envolta els seus productes i oferint una experiència veritable, autèntica i única.

Com ho veieu? La classe, amb els seus entorns físic i virtual, pot ser també una experiència? Seria única? Seria agradable? Micro obert …

Anuncis

Deixa un comentari:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s