Anuncis i estratègies

Posted on Updated on

publicitatEls missatges comercials són un element que ens envaeix gairebé les 24 hores del dia. A vegades ni ens adonem de la seva presència. Una olor quan entrem en una botiga, una determinada música, un rètol, un envàs, una manera concreta de distribuir l’establiment comercial, una col·locació gens improvisada dels productes als lineals, un missatge de ràdio, una finestra emergent a la pantalla de l’ordinador, … Tot pot respondre a un missatge de comunicació empresarial. No dubteu que no hi ha marge per a la improvisació. Tot està molt ben pensat. Al darrera, una estratègia ben concreta i planificada fins al darrer detall.

Estem indefensos davant l’allau publicitari?

Els anuncis responen al context social, històric i cultural per al que estan dissenyats. Però … poden els anuncis provocar canvis socials, de costums, …? En trobaríem exemples?

A continuació hi trobareu un vídeo on es pot veure l’evolució dels anuncis de la marca més coneguda de iogurts i postres làctics del nostre país. Som capaços d’identificar-hi diferents estratègies? Van variant al llarg del temps? S’hi poden detectar canvis culturals i/o socials? quins?

Ja veieu que aquesta vegada caldrà construir l’article de la setmana entre tots. La meva intenció amb tantes preguntes, és només la de provocar les respostes. Som-hi doncs. Feu les aportacions que considereu del cas. No s’esperen respostes professionals o tècniques, només opinions, suggeriments, maneres de veure-ho, …

3 thoughts on “Anuncis i estratègies

  pedrogtroya said:
  23 Octubre 2014 a les 12:27 PM

  Força interessant! En uns primers estadis el missatge publicitari va enfocat als nens (dibuixos animats, desitjar-los bona nit…) de manera que aquests eren els qui a posteriori rogaven els pares que els compressin iogurts Danone i els mateixos pares preferien la marca, que es cuidava dels fills i els desitjava una bona nit. Un cop assolit aquest públic, sembla que es vol possar èmfasi que el producte no és només bo per als més petits, sinó que també està fet per als grans (em ve de nou la imatge dels nens donant de menjar els pares amb la cullera, totalment ben buscada). I és a partir d’aquest anunci que s’abandona gairebé als mes petits amb els anuncis dels “desnatados danone”, els “cuerpos danone”, els adults, la salut, tenir un cos ideal… (Com segurament varen fer tots els anuncis de productes alimentaris, cosmètica, etc en aquell temps, començant a obsessionar els consumidors amb un estereotip de cos ideal, esvelt i fibrat, assolible amb els seus productes).

  Aleshores tot veient que els iogurts són un producte ja gairebé exclusiu per als grans, es vol potenciar un producte per a petits, els petits suisse, o danonino, encantant els petits amb la seva imaginació, els seus somnis… Vaia, les joguines d’abans.

  Aleshores són prescriptors, en general actors i actrius de televisió, que aconsellen el consum del producte activia, novament donant importància a la línea, al cos… De fet activia és el nom dels antics “desnatados danone” i s’ofereix a tota mena de treballadors i gent ocupada (curiosament totes femelles), evidentment en un període de bonança econòmica en què aquest públic (treballadors) era més massiu que en l’actualitat.

  El mateix missatge, tot canviant “línia” per “defenses”, i dones treballadores per nens que es pasen el dia al cole, estudiant i jugant, es dóna per a la publicitat d’actimel, que vol captivar el públic infantil amb una imaginació i uns somnis més futuristes, un món hiperreal on la tecnologia hi és omnipresent. (Les joguines noves ni tan sols les podem comprar…).
  I la història es repeteix! Si als petits els ajuda, perquè a les mares lluitadores i treballadores no? I són els mateixos nens els encarregats d’oferir-les el producte! (Directe al cor vaia…)

  I del cor i les emocions tornem al cos: griego de Danone, la bellesa grega, els cosos proporcionals, prescriptors ben reconeguts pel públic femení.. Però almenys venen una mica més el iogurt.. Cremós n’ha de ser. I activia segueix en la seva línia utilitzant una prescriptora que ens és molt amena, Carmen Machi, per dir-nos que el iogur també va bé per als altres membres de la família. Apa! Sembla que ens adonem que els homes també es preocupen pel seu cos (això és ja més recent…).
  Però adonem-nos d’una coseta, des dels inicis fins a l’actualitat la persona encarregada de comprar els iogurts Danone ha estat la mateixa. Potser és que en aquest últim aspecte, encara que ens enganyem, no hem canviat tant.

  Liked by 1 person

  Lluis said:
  25 Octubre 2014 a les 10:46 AM

  La publicitat de Danone en el passat va ser adreçada primerament als nens després als joves i per últim a gent mes gran.

  El gran canvi! va arribar l’època del gran canvi publicitari (epoca que m’encanta), en general, no només fet servir per Danone. Ja no anava destinat a la gent sinó als cossos (bellesa i salut); aprimar-se, ser guapa/o, defenses del cos, transit intestinal i en l’actualitat va bé fins i tot per el cor. Suposo que en un futur el iogurt Danone curarà alguna malaltia… Si fos així tothom tindrem molt bona salut perquè han aconseguit fer-se amb una part molt gran el mercat dels iogurts.

  M'agrada

Deixa un comentari:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s