Gran i petit

Posted on

gran_petitTot classificant les empreses. N’hi ha de grans i de petites, fins i tot de mitjanes, de molt petites i de molt grans. De totes mides. És la dimensió un avantatge? És un inconvenient?

Ser petit té avantatges i inconvenients. Ser gran, també. Tot té avantatges i inconvenients. És veritat que una empresa gran té una capacitat de negociació més gran i això fa que pugui aconseguir millors preus i millors condicions. També és cert que les possibilitats d’aconseguir finançament acostumen a ser més grans per a les empreses grans. Les possibilitats tecnològiques, d’innovació i fins i tot de formació, semblen també superiors en empreses de dimensions grans. Tot plegat, pot repercutir en que aquestes empreses acabin tenint uns costos més baixos i per tant tinguin més capacitat de competir en preus. Però, el preu és l’únic element d’un producte?

Generalment, els consumidors diem que comparem la qualitat amb el preu i tractem d’aconseguir una bona relació. També en aquest apartat es pot admetre un cert avantatge per a les grans empreses, sempre que aquestes hagin fet una aposta clara per la qualitat, cosa que no sempre és així.

David enfront de Goliat. El petit David, enfrontant-se al gegant Goliat. Tot semblen avantatges per a Goliat. Però, recordeu qui va guanyar? Doncs, en David. Va ser més astut, més viu, més espavilat. Va saber atacar a Goliat allà on més mal li podia fer, utilitzant un arma ben senzilla: un mandró. No li va caldre gaire tecnologia per tombar tot un gegant ple de força i de fúria. Una pedra i un mandró. Directa al cap. Sense possibilitat de defensa. Mireu si n’era d’espavilat aquest David!

Les empreses petites, són més petites òbviament. Per això són més àgils, més flexibles. Tenen una major capacitat d’adaptar-se als canvis. Davant dels perills, se’n poden escapolir més ràpidament. Avui en dia, això és un gran teclatavantatge, ja que els perills són molts i els canvis constants i profunds. A més, precisament per aquesta capacitat tan bellugadissa de les empreses petites, és més possible que trobin una especialització que les faci úniques en el seu segment. Si som petits, però sabem fer una cosa que els altres no saben fer, tenim un gran avantatge.

Hi ha jugadors de futbol o de bàsquet que, sent molt més baixos, prims i escanyolits que els seus rivals, tenen una gran capacitat de marcar gols o encistellar triples. Saben fer alguna cosa que els altres no saben i a més, tampoc saben com evitar-ho.

Com ho veieu? Penseu que ser petit pot ser un avantatge? És veritat que el peix gros sempre s’acaba menjant el petit? Acabaran desapareixent les botigues petites, les empreses petites, les organitzacions petites, els països petits, …? Tothom és convidat a dir-hi la seva …

Anuncis

Deixa un comentari:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s