L’emprenedor

Posted on

PalancaLa figura de l’emprenedor ha estat motiu de treball a diverses classes durant aquests primers dies de curs. És evident que si hem de parlar d’empresa, cal fer-ho també dels emprenedors. Sense ells no hi hauria empreses i per tant … tampoc es crearien llocs de treball, ni tindríem un tan ampli ventall de productes per escollir, etc… Per què doncs, essent l’emprenedor un element clau dins l’organització econòmica i social que tenim, no té gaire bona fama?

Per una sola vegada i, sense que serveixi de precedent, no cal que responeu aquesta pregunta. No cal que deixeu anar tot un reguitzell de paraules gruixudes per justificar la mala fama que tenen els emprenedors, especialment aquells que esdevenen empresaris. Mireu, l’home quan encara vivia a les coves va inventar el ganivet per poder tallar la carn i cruspir-se-la, va ser ja un prematur emprenedor. El ganivet era una bona eina. Ho va ser fins que un ximple va tenir l’acudit d’atacar un altre ser humà amb el ganivet. A partir d’aquell moment es va considerar una eina perillosa. Doncs això, l’emprenedoria és una eina de gran valor social si es canalitza adequadament. Hi ha bons empresaris i mals empresaris, de la mateixa manera que hi ha bons polítics i mals polítics, bones persones i males persones.

Tots coneixem casos d’empresaris que s’aprofiten dels seus treballadors, no respecten la legislació laboral, fabriquen productes de baixa qualitat, enganyen a clients i proveïdors, etc. Però al seu costat hi trobem empresaris, petits i grans, que tenen un comportament exemplar, consideren que l’empresa s’ha de tirar endavant entre tots, és un veritable líder que motiva als seus treballadors – col·laboradors i on la gent hi treballa a gust, s’hi sent implicada i la seva activitat acaba sent un punt de referència positiu per a la societat on està. Ningú pensa mai, en el risc que l’empresari ha assumit, les moltes nits sense dormir i el neguit de no saber si podrà tirar endavant o bé, ho perdrà tot i acabarà a la misèria.

L’emprenedor no és un heroi. És una persona com qualsevol de nosaltres. Simplement és una persona amb empenta. No es queda mai de braços plegats, no es rendeix, no resta indiferent. És una persona inquieta, no para fins emprenedor_1aconseguir allò que vol. Sap convertir els somnis en projectes i aquests en activitats profitoses. La comoditat i l’emprenedoria estan renyides. Guanya diners? A vegades sí, a vegades no. N’hi ha que els diners que guanyen se’ls gasten alegrement, tenen el dret de fer-ho. Però n’hi ha d’altres que abans de pensar en ells, pensen en millorar l’empresa, modernitzar-la, ampliar-la. D’altres utilitzen part dels guanys en fundacions i obres socials. Hi ha molts equips esportius amateurs que no sobreviurien si no fos per les aportacions econòmiques d’algunes empreses.

Res és del tot blanc, ni del tot negre. Hi ha molts matisos de gris i acostuma a ser sempre injust desqualificar tot un col·lectiu posant-los tots al mateix sac. No creieu? Què en penseu doncs d’això de l’emprenedoria? Penses que tens les aptituds per ser emprenedor? És el mateix parlar d’emprenedor que d’empresari? Per què? T’agradaria ser empresari? Per què?

Bé, com sempre el micro està obert …

Anuncis

One thought on “L’emprenedor

    Marcos said:
    26 Setembre 2014 a les 4:40 PM

    Fa dos dies parlava d’això exactament amb la professora d’investigació comercial, realment em va fer pensar… Tot hi tenir 21 anys, ser jove.. porto ja uns quants anys treballant ,he treballat en diferents sectors, i l’experiència que he pogut tenir tristament només reafirma el que dius, no es respecten els drets dels treballadors. Hi ha empresaris que pretenen enriquir-se explotant els seus treballadors i només miren per la seva butxaca, en comptes de mirar ja no d’ajudar els altres, sinó de ser justos. Per contra conec petits emprenedors que tot just comencen amb tota l’empenta i força d’un petit raig de sol en un cel ple de núvols grisos, que volen unir-se al grup de gent que fa les coses bé, sincerament espero i desitjo que els hi vagi molt bé qui sap si en un futur jo o qualsevol de nosaltres, serem aquest petit raig de sol en mig de la tempesta.

    M'agrada

Deixa un comentari:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s