Teoria i pràctica

Posted on Updated on

problema 1No és gens estrany que al llarg del curs es manifesti  interès per esbrinar on es troba la frontera entre teoria i pràctica. Especialment quan s’apropa un examen, més d’un cop les preguntes van en aquesta direcció. Serà més teòric? Serà més pràctic?

Crec que mai he donat una resposta clara a aquesta qüestió. Ni crec que la pugui donar. No es tracta pas de mantenir un cert grau de misteri a l’entorn del contingut dels exàmens. No és pas això. És que, de la mateixa manera que les dues cares d’una mateixa moneda, formen part de la moneda, sense que es pugui identificar quina és més moneda que l’altra; també la teoria i la pràctica són dues eines que s’han de combinar per resoldre problemes.

Òbviament parlo sempre de les matèries que imparteixo. Tant l’economia de l’empresa com el màrqueting, són eines que acaben servint per a resoldre situacions pròpies del món empresarial. De fet crec, que si no serveixen per això, de poca cosa serveixen. Moltes vegades – massa vegades – s’interpreta que allò que explica el professor a classe, és teoria. Mentre que, quan agafem paper i llapis i ens posem a fer una activitat, llavors és pràctica. No deixa de ser una divisió força artificial. Quan, per exemple, se’ns planteja un problema sobre si és convenient o no augmentar el preu d’un producte (podríem dir que es tracta d’una qüestió pràctica); la qüestió és com podem resoldre bé aquest problema sense conèixer les característiques del mercat, l’elasticitat preu del producte, l’existència o no de productes substitutius, el posicionament de la marca al mercat, … Tot un seguit de qüestions que algú podria qualificar de teòriques.

Ara, a final de curs, es posa més de manifest que mai que, en realitat, del que es tracta és de resoldre problemes. Cap empresa o institució estaràok disposada a pagar-nos un sou, ni que sigui minso, pel simple fet de tenir un títol o saber un munt de teories. Ens pagaran, per resoldre problemes, per aportar formes noves de realitzar un procés o prestar un servei, per tenir una capacitat de negociació que aporta solucions a l’empresa, per ser capaços de treballar en equip buscant solucions diferents als problemes de sempre. Si som eficients en aquests camps, tindrem força opcions. En cas contrari …

A la vida professional no hi ha distinció entre teoria i pràctica. No hi ha separació entre la matèria “a” o la “b”. No cal que pensem si es tracta de logística o de marxandatge o de qualsevol altra matèria. És més senzill que tot això: hi ha un problema que espera una solució. Una bona solució. Per fer-ho utilitzarem totes les eines que tenim al nostre abast. Les que hem obtingut a les aules i totes aquelles altres que hem anat aprenent al llarg de la vida. Posarem en joc tota la nostra capacitat d’anàlisi, de creativitat, de lògica, de … Tot  el que tinguem i puguem per donar la millor solució possible.

Anuncis

Deixa un comentari:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s