Què és el coworking?

Posted on Updated on

coworking3Avui he tingut l’agradable sorpresa de veure un bon amic meu i la seva família a les pàgines d’un diari de tanta tirada com La Vanguardia. Òbviament hi sortien per un fet molt positiu. El titular de la notícia diu: “Moda22, primer co-working y acelerador de empresas de moda en España”. El meu amic dirigeix el negoci familiar de la família Roset dedicat al món de la moda de dona. Com totes les empreses relacionades amb el sector tèxtil, en 40 anys les han vist de tots colors. Però … Ai! la innovació, la iniciativa, la capacitat emprenedora, … Cal re-inventar-se, diuen. Situats al barri 22@ de Barcelona, han endegat del bracet de les seves filles – la tercera generació de la família – aquesta interessant iniciativa empresarial. La seva experiència, els seus coneixements, els seus espais, … tot aquest bagatge professional i emprenedor que tenen, es posa a disposició de joves estudiants i de novells en el sector, a preus “low-cost“. Sota la marca Moda22 ofereixen serveis de coworking que permetin al disseny d’autor que tot just comença i no sap ben bé com posar-s’hi, a començar i afavorir la seva acceleració per poder emprendre el vol empresarialment parlant, és clar.

Però, què és el coworking?

Els espais de coworking són oficines en les que professionals autònoms, teletreballadors i empresaris coincideixen per treballar. Els gestors de l’espai intenten connectar i crear oportunitats professionals i personals entre i per als seus membres. Majoritàriament es tracta de professionals que no necessiten gaire més que un portàtil, un smartphone i una bona connexió a Internet per poder realitzar el seu treball: programadors, dissenyadors, gestors de comunitats online, periodistes, comercials, consultors, …

La gran diferència d’aquest espai singular en relació als centres de negoci i les clàssiques oficines compartides és la figura del gestor. La persona que treballa a temps complert per a que els membres es coneguin millor i per generar el clima de confiança i les dinàmiques de col·laboració que han de permetre accelerar les oportunitats de treball.

Treballar en un espai de coworking, és com treballar en una empresa, però en lloc de tenir companys de diferents departaments, estàs rodejat de professionals amb diferents capacitats, interessos i xarxes de contactes. Són com companys de feina, però que en lloc de pertànyer a un altre departament, són d’una altra empresa. En un espai de coworking ningú està obligat a compartir, cadascú treballa en el seu projecte, però no estàs sol. Es comparteix allò que es vol i amb qui es vol.

Podeu pensar que seria més barat i millor treballar des de casa, però a casa perdem l’oportunitat d’estar amb altres professionals amb qui treballar, que ens facin ser més productius i ens ajudin a focalitzar el nostre projecte. A casa és molt més difícil separar la vida professional de la personal, amb tots els inconvenients que això comporta. En els espais de coworking hi trobem un entorn d’intercanvi i col·laboració en el que fàcilment podem trobar algú disposat a resoldre’ns un dubte, amb qui llançar un nou projecte, invertir en un negoci, …

Avantatges

 • Flexibilitat. Els espais de coworking ofereixen diferents plans en funció de les hores que necessitis i generalment no exigeixen contractes llargs.
 • Espai propi. Proporcionen un espai professional de treball que motiva, ajuda a ser més productiu. Disposen de sales de reunions per acoworking1 rebre clients i fer presentacions.
 • Sense interferències. En aquests espais és més fàcil aconseguir una rutina de treball professional que a casa.
 • Més relacions. Els gestors dels espais coworking treballen activament per crear relacions entre els coworkers i els contactes externs i així descobrir noves oportunitats.
 • Millors xarxes. Permeten augmentar les nostres xarxes de contactes sense massa esforç, només parlant amb altres coworkers durant el dinar, els cafès o coincidint a qualsevol esdeveniment.
 • Millora la conciliació entre la vida familiar i la professional.

Inconvenients

 • Massa soroll? Si un està acostumat a treballar sol, pot tenir aquesta sensació. En tot cas, no hi ha pas més soroll que el que hi ha a qualsevol oficina on hi treballen diverses persones. Un truc: els auriculars. Amb música o sense. Ens pot ajudar a concentrar-nos.
 • Silenci de monestir? Si tothom treballa callat com en un biblioteca, ens pot resultar incòmode trencar aquest silenci per fer una trucada, per exemple.
 • Beneïda soledat? Si som persones que treballem millor sense cap companyia, pot ser que això del coworking no estigui fet per nosaltres.
 • No hi ha secrets. És obvi. Perdem privacitat en les trucades telefòniques per exemple. Tot i que cadascú està concentrat en el que fa, ens poden sentir. Si s’ha de conversa que requereixi discreció, caldrà fer-la fora de la zona comuna, en una sala de reunions que no estigui ocupada, per exemple.

I el cost?

Sorprèn que el cost, en general, no és elevat, sobretot si el comparem amb el que costa el lloguer d’una oficina tradicional o una nit d’hotel. En funció de la zona on ens trobem, els preus poden variar considerablement. A Catalunya els preus acostumen a ser força assequibles. Si heu llegit l’article enllaçat més amunt, haureu vist que el meu amic ofereix el racó de treball entre 150 i 200 euros al mes de preu bàsic. Algunes coworking4institucions públiques ofereixen espais similars de forma gratuïta, tot i que amb l’inconvenient que, en general, només gaudirem de l’espai, però no de la tasca del gestor, tan important en aquest concepte.

A les comarques de Girona hi ha diversos espais de coworking. Un d’ells, situat al centre de Girona, és Coespai.

Personalment tinc la sensació que aquesta partícula CO, és com una fórmula que ens pot ajudar molt a sortir de l’atzucac on la crisi ens ha situat. A vegades, les coses no són fàcils, però la COl·laboració, la COoperació, el fet de COmpartir, de COtreballar poden obrir horitzons nous i solucions noves. Em baso en l’experiència del meu amic. Tot el seu patrimoni empresarial pot servir d’ajut a joves emprenedors del sector i alhora permetre-li d’obtenir un rendiment d’aquells espais que, per a ell, actualment no són imprescindibles.

I vosaltres, què en penseu? Com ho veieu?

Anuncis

One thought on “Què és el coworking?

  La partícula CO ~ Ciutat Nova said:
  29 gener 2018 a les 11:19 AM

  […] 2014, publicava al blog ‘Empresa i Màrqueting’ un article sobre el ‘coworking’ que, ja llavors, no era cap novetat. Ara és habitual parlar-ne i […]

  M'agrada

Deixa un comentari:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s