RESILIÈNCIA

Posted on Updated on

1363953106Estranya paraula aquesta. Sembla però, que convé saber el seu significat i sobretot posar-la en pràctica. Aquesta setmana, organitzat per Tribuna de Girona, va tenir lloc una interessant conferència de la Sra. Eugènia Bieto, Directora General d’ESADE. El tema que va desenvolupar “El lideratge en temps de crisi”. Suggeridor i interessant.

Moltes les idees, provocadores algunes de les reflexions, freqüents les incerteses al voltant de la situació que tots plegats estem vivint. Una de les paraules que va sortir repetidament al llarg de l’exposició va ser aquesta: resiliència. És a dir, la capacitat que tenen les persones i els col·lectius de fer front positivament a les situacions adverses, resistint, adaptant-se i sortint-ne  transformats positivament per encarar el futur. Ben segur que aquesta és una capacitat que cal practicar, a nivell personal i col·lectiu.

No es tracta d’un manual de supervivència, sinó d’una eina que ens pot permetre encarar el futur amb positivitat. Resistir les dificultats immediates, que hi són, mentre posem la mirada a l’horitzó per saber detectar aquelles oportunitats, aquells objectius, que poden estimular la nostra creativitat. Aprendre a esquivar les pedres del camí, sense perdre de vista l’indret on volem adreçar-nos. No és gens fàcil, mantenir la confiança, mirar de fit a fit el futur, tenir clar on volem arribar, il·lusionar-nos i estar esperançats mentre fem un camí ple de sotracs, clots, revolts i situacions inesperades. Aprendre a conviure-hi, esforçar-se a millorar l’experiència dia a dia, aprofitar per fer-nos més forts i mirar més enllà.

La resiliència ens pot ser útil també en els estudis. Hi ha èpoques, setmanes, farcides d’exàmens, treballs, coses per estudiar, exercicis per 1363953131entregar, altres activitats, dificultats, mals de cap, … Moltes pedres en el camí. Sembla que no ens en sortirem. Podem col·lapsar-nos, bloquejar-nos. Veure només allò que tenim al davant. Però també podem ser resilients. Trampejar les dificultats de cada dia, aprendre a fer cintura, ser més flexibles, esquivar, saltar i si cal, ballar. Però mentre ho fem no perdem mai de vista la possibilitat de tenir uns coneixements, un títol, de continuar estudiant, d’accedir a una professió, de …

Ara que ve una època de descans i reflexió, deixem volar una mica la imaginació… Avui no faig preguntes, deixo que cadascú de les faci. Que tingueu unes bones vacances!

One thought on “RESILIÈNCIA

    narcis sureda said:
    27 Març 2013 a les 6:23 PM

    Aquest tema de la resilència és interesant. Quan som petits no tenim girabé maldecaps, som felicios, tot ens fa riure i res ens preocupa, però quan comensem a crèixer, sobretot quan arribem a l’adolescència, vaiem que no tot es un camí de flors i violes, sinó que tindràs que estar preparat per a qualsevol circumstància que et pugui afectar.
    Actualment tothom té moltes preocupacions, que pasarà amb la crisi, i la feina, l’atur, però això no és el pitjor, segurament tots els que estem aquí haureu perdut un familiar estimat, i això també afecta molt, amb tot això us vull dir que passi el que passi,per qualsevol obstcle que es fiqui per devant, hem de continuar tirant endevant amb esforç i sobretot no perdre mai el somriure i pensant amb les coses bones que tenim o que volem aconseguir.

    M'agrada

Deixa un comentari:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s