Inversió

Posted on Updated on

Inversió_1Darrerament hem encetat un tema aparentment poc atractiu, però que ben mirat pot ser força interessant: LA INVERSIÓ. Allò que consisteix en despendre’s d’una quantitat de diners en el present, aconseguits amb recursos propis o aliens, amb l’objectiu d’obtenir uns rendiments al llarg del temps. Són molts els fronts que al voltant d’aquest concepte es poden obrir. Alguns els hem ja obert amb el reduït grupet d’alumnes que a 2n de Batxillerat fan Economia de l’Empresa. Però la temàtica afecta a tothom. M’explicaré …

D’una banda, tota inversió requereix un finançament. I tots sabem com està avui en dia el tema del finançament… D’altra banda, sense inversió no hi ha manera de crear llocs de treball. El sector privat, és a dir les empreses, només està disposat a fer inversions que proporcionin un determinat rendiment econòmic, que compensi, entre altres coses, el risc que comporta qualsevol inversió. Per tant, és inevitable que els beneficis obtinguts de la inversió, superin el seu cost. El sector públic, és a dir l’Administració, hauria d’incentivar i/o realitzar directament inversions que comportin un clar benefici social. Aquelles inversions que augmentin el benestar de tots els ciutadans. Però … ai las! Els interessos polítics a vegades fan posar en dubte això. A més, aquestes inversions cal finançar-les. Com? D’on treu els diners l’Administració per realitzar inversions? S’hauria d’aplicar a les inversions públiques un control, tant o més estricte, que a les inversions privades, ja que els diners que es posen en joc, són de tots plegats. Però, realment és així? Hauria de ser admissible que una inversió pública tingui un cost molt més elevat del que tindria si fos privada? Qui o què està fallant?

Tornant al sector privat. Són principalment les empreses les que ens han de treure de l’atzucac d’aquesta crisi. Elles sónInversiö_2 el gran motor inversor que pot generar llocs de treball. Però … Tota inversió crea llocs de treball? Si els costos salarials fan baixar tant el rendiment de la inversió fins a fer-la poc atractiva per a l’empresari, què passarà? Són compatibles sous dignes i un bon nivell d’ocupació? Com? Tard o d’hora, la crisi afluixarà. Començarà a haver-hi creixement econòmic. Es crearan llocs de treball immediatament? Quan es comencin a generar llocs de treball, seran en els mateixos sectors i amb les mateixes característiques d’abans de la crisi? Per què? Què passarà amb totes les persones aturades sense la preparació professional adequada? Qui estarà més ben posicionat per ocupar els nous llocs de treball? 

La inversió que pot semblar cosa d’empresaris o de polítics, potser acaba afectant la nostra butxaca, el nostre futur, les nostres perspectives, … la nostra vida. Val la pena pensar-hi una mica. Segur!

One thought on “Inversió

    Lluís said:
    16 Març 2013 a les 1:05 AM

    Tot el relacionat amb l’àmbit polític particularment no me’n fio de res, i si passa el que passa, es per culpa de la cultura d’aquest país i més concretament a tots els votants que voten a aquests personatges.
    El futur és molt incert, jo crec que es molt important tenir una preparació teòrica perquè t’obre moltes portes però també crec que la personalitat de cadascú és molt important, perquè una persona que estudia molt però a l’hora de treballar hi va sense ganes, sense motivació i sense tenir la capacitat de resoldre problemes per si mateix a la llarga de poc l’hi servirà la formació professional, i un altre factor molt important crec que és la sort, si tens sort o no en tens pot fer variar moltes coses, sense parlar ja dels “enxufes”, el futur és molt incert, però segurament les probabilitats de robar feina un cop passada la crisi serà bastant més alta si es té formació professional i en sectors que hagin sortit recentment, com per exemple el cas del comerç d’internet, telecomunicacions, etc

    M'agrada

Deixa un comentari:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s