Elasticitat

Posted on Updated on

elasticitat_2Quan una empresa ha de fixar el preu del seu producte ha de tenir en compte els seus costos òbviament, però com que qui marca el preu és el mercat, no pot oblidar què està passant en el mercat. Des d’aquesta perspectiva, un dels elements importants que hauria de considerar és l’elasticitat – preu del producte. És a dir, com reaccionarà la demanda davant d’una variació en el preu. Ja sabem que, en general, si el preu puja la demanada baixarà i viceversa. Però, si canviem el preu un 5%, quant baixarà la demanda? Un 2%, un 10%?, … Això és el que ens mesura l’elasticitat.

D’això n’hem parlat amb el grau superior de Màrqueting aquesta setmana, però no és ben bé d’això del que us volia parlar en aquesta reflexió setmanal. Volia aprofitar la idea d’elasticitat, per aplicar-la a la nostra vida diària. En els temps que corren, cal ser flexibles? és millor ser rígids? ni que sigui una mica…

Diuen que un arbre ben ferm i rígid, quan ve una tramuntada forta, pot ser arrencat de soc a rel i morir. Ho puc assegurar, perquè ho he vist quan vivia a l’Empordà. En canvi, els joncs, que es dobleguen extraordinàriament, davant d’una forta ventada, sempre sobreviuen perquè es vinclen i cedeixen a l’ímpetu del vent. No els arrenca mai, per fort que bufi. Sens dubte, ara és una època en que el vent bufa de valent. Les dificultats són moltes. Els joves, especialment, ho teniu difícil: per trobar feina, per pagar-vos els estudis, per independitzar-vos, per …gomes

Se m’acut que potser, en aquesta època, és bo tenir dosis de rigidesa combinades amb grans dosis de flexibilitat. Potser convé ser rígids a l’hora de marcar-nos objectius, a l’hora d’esforçar-nos per aconseguir-los, a l’hora de lluitar per canviar les coses, a l’hora de dir-hi la nostra, … Però, al mateix temps, cal ser flexibles en tot allò que és més circumstancial. Potser haurem de treballar d’això o d’allò, potser haurem d’anar a viure aquí o allà, potser haurem de re-aprendre el que ja sabíem, potser haurem de canviar la manera de fer, la manera de buscar feina, la manera de treballar, la manera d’independitzar-nos, …

Com ho veieu? Possiblement això de ser rígid i flexible alhora no sigui un exercici fàcil però, tenim alternatives?

2 thoughts on “Elasticitat

  luz maria (@Quirozluzmaria) said:
  7 Març 2013 a les 11:16 PM

  Primero que todo quería resaltar que me ha gustado mucho este post sobre la elasticidad, ya que me a hecho reflexionar con lo de ser mas flexible, es decir a lo de adaptarse a muchos ámbitos humanos ya sea en el trabajos, la familias, las amistades, etc.
  así mismo también resaltar que ser flexible también podría logar una mejor convivencia y entendimiento con los demás, ya que nos estamos adaptando a distintas circunstancias.

  a mi parecer pienso que la rigidez es un terrible obstáculo para cualquier persona, ya que pienso que cuando una persona es rígida solo esta de acuerdo con sus puntos de vistas y casi nunca esta de acuerdo con el resto.

  M'agrada

  Lluís said:
  16 Març 2013 a les 12:56 AM

  Jo crec que actualment ser flexibles és una necessitat. Començant pel tipus de societat canviant on vivim, on les tendències, costums, maneres de viure i tot en general canvien molt ràpidament i si a això l’hi sumen l’època de crisi que estem travessant, és aquí on tenim la necessitat, ja que la majoria d’empreses actualment demanen persones que siguin molt bones i especialitzades en realitzar una tasca, però que estigui capacitada per realitzar qualsevol altre feina de l’empresa per tal de no tenir de contractar a un nou treballador.
  Estic d’acord amb la Luz, que la flexibilitat també és una capacitat que s’hauria d’aplicar en la majoria d’aspectes de la vida, ja que una persona que no es flexible i s’empeny a no escoltar, sol tenir menys probabilitats d’èxit.

  M'agrada

Deixa un comentari:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s