Finançament i producció

Posted on Updated on

monedesEl finançament és necessari a l’empresa. Sense finançament no pot haver-hi inversió i sense inversió no hi ha producció. No es creen llocs de treball, no es crea riquesa. La màquina s’atura. Tot va pel pedregar. Ho sabem prou bé en els temps que corren. I malgrat tot, a classe, continuem parlant de producció, de finançament i de preus.

L’especulació financera, no crea res. Només fa moure els diners d’un lloc a un altre, d’unes butxaques a unes altres. L’especulació financera canvia la riquesa de lloc i trasllada la pobresa d’un costat a l’altre. No genera res. No crea res.  Però sense finançament no hi ha inversió.

Per això és necessari que el sistema financer funcioni. És necessari que els bancs facilitin el finançament a les empreses (i a les famílies, és clar). Cal que els bancs facin la seva feina, i la facin bé. L’economia productiva necessita un sistema financer sanejat i ben estructurat. El mercat financer necessita empreses fortes, solvents, consolidades i en creixement, on poder invertir els diners amb garantia. Es necessiten mútuament. Han d’anar plegats. L’economia és un únic vaixell, del que tots en formem part.

El diner té un preu. Tots els productes tenen un preu. El diner no és més que un bé, que té una funció especial, ja que serveix de bé d’intercanvi. Ha de tenir un preu just. Lluny d’arriscades operacions d’enginyeria financera que provoquen greus sotracs al sistema econòmic. L’empresa ha de poder acudir al mercat financer, utilitzar les diverses fonts de finançament que té. Ha de poder finançar el seu cicle d’explotació i les seves inversions. Ha de poder-ho fer a un preu just. Només així, pot fer bé la seva feina: produir. Una feina feixuga , que a vegades, necessita de grans inversions. Una feina que procura un retorn lent de les inversions fetes. Cal paciència, constància, esforç, … Tot un seguit de valors que donen solidesa a l’economia. L’ambició dels socis i propietaris de l’empresa no ha de posar en dificultat la capacitat d’autofinançament de la pròpia empresa. Una dependència excessiva de l’endeutament, a la llarga, podria posar en perill el projecte empresarial.engranatge

Avui a classe un alumne, en relació a una altra qüestió, ha tret un tema: l’ètica. Sí, quin paper hi juga l’ètica en tot això? Sovint culpem a les institucions: als bancs, a les empreses, al govern, … Però, no són persones com nosaltres qui governen totes aquestes institucions? Què passaria si baixéssim el volum a l’ambició de les persones, per posar-hi al seu lloc una major dosi d’ètica, d’honestedat, de responsabilitat? Ens trobaríem en la greu crisi on estem ficats?

Són preguntes que penso que, especialment els joves, no podeu defugir. La crisi acabarà. La superarem, segurament més malament que bé. Fins que en vingui una altra. Si no canviem la forma d’actuar de les persones, la forma de fer negocis, la forma d’entendre les relacions comercials i humanes, anirem de crisi en crisi, posant en perill el nostre futur (el vostre futur) i el d’aquells que vindran al darrera. Renoi … si que en fem de coses a classe, encara que a vegades no ho sembli.

2 thoughts on “Finançament i producció

  Miquel Dorca said:
  22 febrer 2013 a les 12:14 AM

  Potser no el llegiran però li aconsello d’enviar aquedt article als senyors Botin, pare i filla, al Sr. Oliu, al Sr Nin…

  M'agrada

  Lluís said:
  26 febrer 2013 a les 1:03 AM

  jo crec que la gran majoria de persones no saben on tenen l’ètica, i jo també m’incloc, però tampoc cobren els diners que cobren els senyors economistes i ministres, en el seu sou hi entra el complement de responsabilitat no? en un futur, jo crec que perquè no torni a passar una crisi d’aquestes seria molt important tenir un govern i poders judicials que demostressin aquesta ètica.
  I jo també penso que per molta ètica que tothom demostri si els governs segueixen invertint els impostos de tots els ciutadans en edificar pisos i aeroports ja podem tenir molta ètica que no arribarem enlloc.

  M'agrada

Deixa un comentari:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s