Treballar i cobrar

Posted on Updated on

treballAquests dies amb un grup, a classe, estem afrontant un tema que dóna per a un munt de preguntes. N’hi ha per triar i remenar, ja ho veureu… Però no us atabaleu, no cal que tothom les contesti totes. Cadascú pot triar algun aspecte que li cridi més l’atenció o el motivi especialment.

És clar, estem parlant del salari. Sí, allò que rebem en compensació per la feina que fem en una empresa. Tothom treballa per poder cobrar un sou. Segur? Hi ha molta gent que fa coses gratuïtament. Treballa en ONGs, associacions, clubs, entitats … on hi fa una tasca en favor dels altres, o es dedica a una cosa que li agrada i no rep cap compensació econòmica a canvi. Perquè ho fan? Què penseu que passaria si de sobte, tota aquesta gent que treballa gratis, deixés de fer-ho?

Però es clar, també s’ha de viure, i per això és necessari realitzar alguna activitat remunerada que ens permeti viure dignament, cobrir les necessitats bàsiques de la persona i si pot ser … una mica més. Ui! tot això ara està molt complicat. A classe, parlem de contractes de treball, de drets laborals, de salari just, … però al carrer plou molt. Hi ha una tempesta d’atur, de pèrdua de drets dels treballadors i treballadores, de manca de seguretat econòmica de les famílies i de les persones. Com ens en sortirem? Doncs ben segur que amb esforç, com sempre. Però també haurem de tenir un punt de valentia, un xic de creativitat i molta col·laboració i cooperació (d’això també n’hem parlat amb un altre grup).

Tota aquesta àrea del salari, les relacions laborals, els contractes, … planteja, com us deia al principi, un munt de preguntes. Us en deixo anar algunes:

 • És bo que hi hagi un salari mínim fixat anualment pel Govern? Pot perjudicar a algú?
 • Perquè moltes dones cobren menys que els homes per la mateixa feina?
 • Fins ara els sous s’apugen en funció de les pujades de preus de les coses (IPC). És lògic això? Un treballador ha de cobrar més només perquè les coses són més cares, encara que produeixi menys?
 • El Govern ofereix avantatges a les empreses que contractin joves, persones amb discapacitat i altres col·lectiussalari vulnerables. Perquè ni així les empreses contracten gent ara?
 • Es troba indefens els treballador? Les lleis laborals només van a favor de l’empresari?
 • Les relacions laborals, s’han de plantejar com una “guerra” entre empresari i treballadors?
 • Trobaríeu normal que un jove amb un títol universitari, cobri d’entrada més que un treballador experimentat, sense títol?
 • Les vacances anuals és un dret irrenunciable segons l’Estatut dels Treballadors. Penseu que a vegades, els treballadors, renuncien voluntàriament als seus drets? Perquè?

I tants altres interrogants, possiblement alguns sense resposta, que podríem afegir-hi. El debat és obert …

Anuncis

7 thoughts on “Treballar i cobrar

  narcis sureda said:
  13 gener 2013 a les 12:50 AM

  Aquest tema és bastant interesant, i actualment en sentim a parlar per tot arreu, a casa, a l’escola, amb els amics, etc.

  Podem dir que és important que el Govern fixi un Salari minim anualment, ja que si no existis això hi haurien molts empresaris que s’aprofitarien d’aquesta situació i perjudicaria a molts treballadors.

  Per el que fa el tema del sou de les dones, penso que encara avui dia existeix alguns casos de matxisme, encara que la situació a millorat molt en aquest ultims anys. La meva opinió sobre aquesta pregunta és que no és lògic que per fer la mateixa feina que un home tingui un salari més baix.

  Una altre pregunta que m’agradaria comentar és sobre els joves que tenen títulació i entre en el món Laboral. Quant un noi acaba els estudis i una empresa el contracte, penso que no ha de cobrar més que una persona amh experiència però sense títol, ja que primer de tot penso que quan entres en una empresa has de cobrar el mínim i a partir d’aqui anar guanyant experiència i confiança. Si aquesta persona fa les coses bé i demostra que és una persona que l’empresari i pot tenir una confiança segurament anirà guanyant posicions i un aument de Salari. El que no seria coherent esque només d’entrar a l’empresa cobressis molt més que altres treballadors que ja porten molts més anys dins l’empresa.

  Es important esforsar-te per arribar a complir el teus objectius, ningú et regalara res sense un esforç per devant.

  M'agrada

  Max said:
  13 gener 2013 a les 8:57 PM

  Bueno bueno bueno, algunas preguntas rozan la definición de bomba, y lo digo porque mas de una crearía intensos (y muy caldeados) debates entre cualquier grupo de gente, ¡que peligro!

  “El Govern ofereix avantatges a les empreses que contractin joves, persones amb discapacitat i altres col·lectiussalari vulnerables. Perquè ni així les empreses contracten gent ara?”

  ¿Para que pagar a alguien nuevo cuando puedes “obligar” a uno de tus actuales trabajadores a cubrir el trabajo de varias personas por el mismo sueldo? Porque total, si se quejan pueden ser fácilmente despedidos con las reformas actuales y ese mismo día encontrar a alguien que trabaje esa cantidad por menos dinero, abusando de la necesidad de un pueblo desesperado por trabajar.

  “Es troba indefens els treballador? Les lleis laborals només van a favor de l’empresari?”

  Si, y no, en el fondo todo el mundo esta saliendo afectado de una manera u otra. La “picaresca” española es un buen ejemplo para no contestar esta pregunta. El trabajador que no quiere trabajar encontrara formas de abusar del sistema para salir ganando, y el trabajador honrado que solo desea alimentar a su familia es abusado por unos empresarios sin escrúpulos que no sienten empatía por las situaciones en las que se pueden hallar algunos trabajadores.
  Ahora copiad el anterior párrafo, cambiad donde trabajador por empresa, y empresa por trabajador, ¡milagro, el argumento sigue siendo valido a la inversa!

  “Trobaríeu normal que un jove amb un títol universitari, cobri d’entrada més que un treballador experimentat, sense títol?”

  Por supuesto que no. Que un joven con un titulo no significa que sepa desempeñar el trabajo al que se haya integrado como lo haría un trabajador.
  Eso si, a la larga y con los años, el titulado podrá desempeñar trabajos mas complejos para el cual le instruyeron, con lo que su sueldo acabaría siendo superior al trabajador sin titulación.

  “Les vacances anuals és un dret irrenunciable segons l’Estatut dels Treballadors. Penseu que a vegades, els treballadors, renuncien voluntàriament als seus drets? Perquè?”

  Porque no se lo pueden permitir y necesitan seguir trabajando. No les podrán arrebatar el derecho de las vacaciones anuales, pero les pueden privar de otros, con lo que indirectamente la empresa les esta quitando ese derecho… claro que la renuncia es voluntaria y la empresa no les apunta con una pistola, ¿no?

  M'agrada

  Lluís said:
  14 gener 2013 a les 12:57 AM

  Estic totalment d’acord amb en Max, la crisi actual l’hi va molt bé a els grans empresaris i grans butxaques, així ho diuen les estadístiques i també els hi va molt bé a tota aquella gent que viuen de subsidis i d’”economia submergida”.

  Qualsevol idea relacionada en pensar que algun govern governi pel bé dels ciutadans i ciutadanes del poble jo crec que és ridícul.

  M'agrada

   Francesc Brunés responded:
   14 gener 2013 a les 9:56 PM

   Sempre em sorprèn la teva visió un xic … pessimista del món. Si no hi ha cap possibilitat que la política actui a favor de les persones. Què o qui ho ha fer? Com ens hauríem de governar: per la força? amb guerres? a plantofades? Personalment crec que si no tenim l’esperança que les coses poden anar millor, la vida esdevé molt grisa.No creus?

   M'agrada

  Luz said:
  15 gener 2013 a les 12:15 AM

  hay una pregunta que me a llamado mucho la antencion: ” Les vacances anuals és un dret irrenunciable segons l’Estatut dels Treballadors. Penseu que a vegades, els treballadors, renuncien voluntàriament als seus drets? Perquè?” a mi parecer pienso que si renuncian, siemplemente por que en muchos casos hay gente que prefiere no tener vacaciones y trabajar para de esa forma poder ganar un poco mas de dinero,

  por otra banda creo que un trabajador no es que se encuentre indefenso, muchas veces muchos de ellos (trabajadores)no saben los derechos que les corresponden o por temor a ser despedidos se sienten idenfensos ante ellos.
  otro punto importante es que las relaciones laborales entre un empresario y un trabajador, pienso que deberian ser una de las mejores relaciones que tendria que existir (es lo que pienso yo), pero en muchos casos mejor dicho por lo general las relaciones entre estos no suelen ser las mejores debido a incumplimientos por parte del empresario con el sueldo de los trabajadores, no llegan a un acuerdo que favoresca tanto a los trabajadores como a los empresarios, etc..

  M'agrada

  sandratena said:
  21 gener 2013 a les 12:20 PM

  Com vam estudiar a classe, el salari brut d’una dona, és el 67% del que obtenen els homes. Les dones apart del treball laboral que han de fer cada dia, tenen més feina quan arriben a casa seva. Les dones mentre treballen, estan pensant amb les coses de casa i en canvi un home es centra nomes amb allò que està fent. Una de les causes també, és per que la dona es pot quedar embarassada i durant aquell període, el treball que hauria de fer, esta desocupat. Les dones en si, ocupen uns llocs de treball de menys qualitat que els homes i solen treballar en el sector serveis on els sous son molt més baixos que en altres àmbits.
  Respecte a la 7 pregunta.. No, no ho trobo normal. Si que és veritat que un jove amb un títol d’universitari té més conceptes al cap i és molt més responsable i efectiu en aquell treball però una persona que esta experimentat amb aquella feina i sap fer la practica 100%, es molt millor que algú que tingui títol i no sàpiga fer res de res. Les empreses els hi importa més el saber fer, saber estar i voler fer, que no que els hi ensenyin un paper d’universitat sense saber-ho fer.
  Les relacions laborals, no s’han de plantejar com una ‘’guerra’’. Per que la feina sigui efectiva i la motivació de totes dues parts sigui bona, tant treballador com empresari, s’han de saber entendre i saber parlar les coses. Si hi ha cap conflicte,s’ha de buscar la millor solució per que tot estigui bé entre empresari i treballador.
  Si, per que a vegades si l’empresa necessita un cop de mà i tu vas de forma voluntària, la relació laboral pot augmentar. No tindràs una remuneració per allò però si que podran pensar de tu que ets responsable i si mai necessiten un cop de mà amb disposició de cobrar un plus per aquelles hores extraordinàries, t’agafaran abans a tu que vas mostrar interès, que no una persona que va passar de tot i només i està pels diners.

  M'agrada

Deixa un comentari:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s