Les anàlisis

Posted on Updated on

analisi_1Aquesta setmana ha anat d’anàlisi. Amb un grup estem treballant les anàlisis del estats comptables: anàlisi patrimonial, financera i econòmica. Amb un altre hem analitzat anuncis de feina que sembla fàcil, però té els seus secrets. En canvi, amb el grup més gran, hem analitzat el concepte de producte des del punt de vista del màrqueting. Per això, les anàlisis han estat el denominador comú de la setmana.

Per cert, anàlisi és una paraula femenina en català. Sempre m’he preguntat per què, però no ho he arribat a saber mai. Potser algú em traurà de dubtes? O potser es que, senzillament és així. Normes gramaticals, vaja!

Analitzar és una tasca que va molt més enllà de llegir, escoltar o veure. Fins i tot més enllà d’entendre, una cosa. Quan el metge ens fa fer unes anàlisis i després anem a saber-ne els resultats, ens ensenyen una pila de números incomprensibles per a un profà, però el professional de la salut, de tot aquell garbuix en treu unes conclusions ben precises, en fa un diagnòstic del nostre estat de salut i, si no és prou bo, ens prescriu unes medicines o ens fa unes recomanacions que poden ajudar a millorar-lo. Sempre m’ha deixat ben astorat això. Es veu que el metge hi entén i que s’hi ha fixat. Ha anat molt més enllà de tant de número i ha estat capaç d’interpretar-los per convertir-los en un estat de salut que ens explica de forma comprensible i ens dóna solucions o millores.analisi

És difícil analitzar. Cal en primer lloc entendre-hi. En segon lloc cal saber interpretar resultats i símptomes. A continuació cal saber traduir-ho tot a un estat de la situació determinat i saber-lo explicar a un profà, de forma que ho entengui. Finalment, s’espera que de tot el procés siguem capaços de proposar-ne solucions o mesures de millora. Val a dir doncs, que és una feina que requereix temps i una certa calma. Tan acostumats com estem ara a estar pendents de la pantalla gran (TV), mentre mirem de reüll la petita (‘smartphone’) i atenem la mitjana (portàtil), tot escoltant un arxiu ‘mp3’ per uns auriculars que treuen fum i posen a prova el timpà més resistent. Amb tota aquesta dispersió i superficialitat, és impossible analitzar res. Analitzar és anar al fons de les coses, centrar-se i concentrar-se en una cosa, fins a treure’n l’entrellat. La dispersió permet només passar per sobre de les coses de forma superficial, per sortir del pas.

Es que els professors fem coses ben estranyes… Ara que tothom és capaç de fer més de tres coses a l’hora, ens diuen que cal concentrar-se en una de sola. On s’ha vist això?

Si heu estat capaços de concentrar-vos en la lectura d’aquest nou ‘post’, potser hi haureu descobert coses més enllà de les paraules escrites. Compartiu-les! Digueu-hi la vostra!

Anuncis

5 thoughts on “Les anàlisis

  César Paredes said:
  15 Desembre 2012 a les 7:35 PM

  El análisis como bien comenta este post, comprende mucho mas que solo ver, leer o escuchar, y si se ha de hacerlo bien, tenemos que centrarnos en una sola cosa exclusivamente, ya sea leer, ver algo por la TV etc…

  Un ejemplo de análisis es el de resolver un problema matemático, estos se han de leer concentrándose en cada punto, saber interpretarlo y saber que método o fórmula sera la adecuada para su desarrollo y buen resultado.
  Así también un ejemplo de análisis que vendría mucho a cuento por lo mismo que estamos estudiando y que tenemos que presentar además el día 8 de enero, sería un plan de márqueting, para realizar este, una empresa ha de hacer un “análisis” en toda regla, “leyendo y analizando” lo que se tiene dentro de la empresa y lo que le rodea también (el DAFO, las 4P, ver que estrategias se aplicarán, investigaciones cualitativas, cuantitativas….) para después una vez hecho este plan de márqueting aplicar en la empresa todo aquello que previamente se analizo, se penso y se plasmo por escrito.

  Así como en estos ejemplos, el análisis sirve también para la vida diaria, de cada cosa que hacemos cada día debe conllevar un análisis y no actuar imprudentemente en la mayoría de sus veces, ya sea para conducir, plantarte un horario de estudio, otro de ocio, hacer deporte, etc.., poner el despertador a las 6 porque se esta muy lejos del centro de trabajo o a las 7 por lo tienes a pocos kilometros…

  M'agrada

  Samuel said:
  15 Desembre 2012 a les 8:12 PM

  És cert que per fer una anàlisi de qualsevol tema, prèviament haurem de tenir informació sobre aquest, ja que sinó, ni en veurem els detalls, ni sabrem el perquè de les coses, i el que és pitjor no en sabrem treure conclusions i haurem perdut el temps.
  Tot i això la capacitat d’analitzar crec que tothom la té, perquè de qualsevol cosa pots observar, para a pensar, treuren conclusions i aplicar-les. El problema torna a estar en el que s’ha esmentat avans, que si no tenim coneixement del tema a analitzar, el més probable és que ens fiquem de peus a la galleda.
  Per això opino que el que sol inudir a l’error a l’hora de fer qualsevol anàlisi, és que no entenem que primer cal informar-se sobre la situació a analitzar, i després començar analitzar. No com acostuma a fer molta gent, que analitza situacions sense saber que no en sap.

  M'agrada

  Luz said:
  17 Desembre 2012 a les 5:27 PM

  Con respecto al post un análisis es un estudio minucioso de una “cosa” en concreto, es decir cómo se puede observar en el post analizar no es nada fácil, ya que hay que estar muy concentrado, asi mismo requiere dedicarle mucho tiempo y dedicación a lo que queremos analizar, de tal manera de que podamos entender la situación para realizar un buen análisis

  Por otra banda también cabe resaltar que es muy cierto sobre lo que se habla en el post, sobre lo que actualmente estamos acostumbrados a estar pendientes de muchas cosas a la vez (tv, móvil, ordenador, Etc.), por lo que se hace mas complicado aun analisar o hacer una analisis de forma correcta, ya que con toda la dispersion seria imposible realizar un analisis.

  M'agrada

  narcis sureda said:
  19 Desembre 2012 a les 9:16 PM

  Podriem dir que analitzar és molt més que una paraula, per poder analitzar una cosa, primer de tot hem d’estar informats i saber el que és vol analitzar realment. S’hi ens fiquem a analitzar una cosa determinada però no ens concentrem amb l’objectiu i fem difarentes coses a la vegada, segurament el resultat ens sortira negatiu. És molt important centrar-se amb el que volem analitzar. Un gran exemple el podem trobar amb els estudiants, s’hi els possesim un examen i de les deu preguntes la ultima fiques no contestis cap pregunta, la gran majoria d’estudiants no ho haurian vist fins haver contestat les 9 preguntes, amb això vull dir, que els estudiants els falta analitzar més pausadament les coses. primer de tot tindrien que llegir-se tot l’examen i apartir d’aqui contestar les questions.
  Un altre gran problema d’avui en dia es que tenim moltes coses que ens poden fer distreure quan estem fen una feina, com ara, la TV, música, PC entre altres coses.
  En definitiva analitzar és molt més complex del que ens podem imaginar.

  M'agrada

  Lluís said:
  24 Desembre 2012 a les 2:22 AM

  Quan analitzes un fet. o una acció o qualsevol cosa sempre ho fas amb la intenció d’utilitzar aquest anàlisi per utilitzar-lo perquè ens ajudi a interpretar el que està passant i poder conèixer les tecles que hem de tocar per tal d’aconseguir els nostres objectius.
  Per això si t’interessa que qualsevol cosa et surti bé, això comportarà un anàlisi previ ja sigui en el món dels negoci, en el món dels esports, o quan ens estem treien el carnet de cotxe.
  Un bon anàlisi sempre comportarà un coneixement i un interès en fer-ho ja que per analitzar qualsevol cosa comportarà tenir els 5 sentis concentrats en el que estàs analitzant, en el contrari el que facis no es podria considerar com un anàlisi.
  No pots analitzar el sistema defensiu d’un equip de futbol per conèixer els seus punts febles i on deixen més espais buits mentre et menges un croissant i l’hi envies un missatge a la teva xicota.

  M'agrada

Deixa un comentari:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s