Ai! el treball

Posted on

A diferents classes, els darrers dies, s’ha suscitat per motius ben diversos, un interessant debat sobre la funció del treball al llarg de la història, les diverses escoles que han estudiat l’organització científica del treball, la seva concepció actual, …

Hem vist clar una certa evolució des de la concepció de Taylor, que queda prou ben il·lustrada a la pel·lícula “Tiempos Modernos” de Charles Chaplin, que trobareu al final d’aquest post i de la que podeu gaudir i riure una estona, si teniu temps ara que comencen les Fires de Girona. Una evolució que ens ha portat fins a les més recents teories sobre la motivació, la creativitat, el treball en xarxa, la necessitat de col·laborar, compartir, … Però moltes preguntes han quedat a l’aire, molts dubtes, moltes inquietuds, pròpies de joves que viuen una situació de crisi profunda en la societat que ens envolta. En selecciono només unes quantes que voldria deixar a la vostra consideració:

  • Tot això de la motivació, s’ho creuen les empreses? O és només una nova tècnica per fer treballar més?
  • La tecnologia pren llocs de treball a la gent?
  • Haurem de treballar en ocupacions que en aquests moments encara no existeixen?
  • Val la pena estar ben preparat?
  • Què passarà si la greu situació que afecta la taxa d’ocupació, especialment dels joves, no remunta?
  • Haurem de formar-nos tota la vida?
  • La gent treballa només per diners?

El “micròfon” queda obert per a qui vulgui dir-hi la seva. Podeu pensar mentre rieu amb la pel·lícula. Ah! i bones Fires!

5 thoughts on “Ai! el treball

    Samuel said:
    27 Octubre 2012 a les 1:12 AM

    Les empreses crec que utilitzen la motivació, no per que treballis més sinó perquè treballis millor i tinguis la sensació de que la feina realitzada realment et serveix no només per guanyar diners. Tot i que malauradament hi hagi molta gent que treballi només per guanyar diners i no disfruta de la feina, cosa que trobo que pot crear moltes depressions, amb això no dic que la gent només treballi de que li agradi, perquè moltes vegades no es pot, sinó que ja que has de dedicar-te a això, si no t’agrada, intenta enfocar-ho d’una manera que com a persona et provoqui inquietuds positives que et portin a disfrutar del treball sigui quin sigui.

    La frase de que la tecnologia treu lloc de treball, l’he sentit més d’una vegada, però clar hi ha diferents punts de vista… treu feina de mà d’obra en processos de fabricació? Si, però no em d’oblidar, que algú ha hagut de dissenyar la maquina per fer els processos?A més la màquina necessita d’un manteniment,no? i aquest algú té un lloc de treball, per tant per una banda si que podríem dir que treu llocs de treballs però a la vegada també n’aporta. Això si, obliga a estar més ben preparat, perquè és més complicat dissenyar, fer funcionar, i mantenir aquesta màquina que moltes vegades la feina que fa, dit això i que el tema de que tregui llocs de treball pugui interprestar-se d’una manera ambigüa, el que si que aporta la tecnologia és una especialització i un aprenentatge continu, ja que la tecnologia sempre va cap endavant.

    Respecte la qüestió sobre la taxa d’atur dels joves suposo que una posible solució pot ser formar-se, apendre idiomes, i buscar oportunitats a l’estranger donat que el món és molt gran i a l’hora molt petit.

    M'agrada

    Lluís said:
    29 Octubre 2012 a les 4:52 PM

    El tema de la motivació si que crec que les grans empreses la utilitzen però en sectors elevats com departaments financers i de màrqueting però els treballadors de sota de tot de la piràmide la única motivació que crec que tenen es la de poder pagar les factures al BBVA i seguir tenint un lloc on poder dormir i no mullar-se quan plou.
    El tema de la tecnologia estic d’acord amb el meu company Samuel, que segurament una maquina traurà llocs de treball a algú però també segur que en dona, ja que l’evolució és un element obligatori de la societat i segurament aquesta gent que treballa ara a fabriques amb la por de que una maquina els substitueixi, segur q amb les maquines que actualment ells treballen fa 30 anys també li van treure el lloc de treball a altres persones directament o indirectament.
    Respecte a la pregunta de on tindrem de treballar, les possibilitats de treballar en una ocupació que ara no existeix són molt altes ja que quan ens arribi la hora les ocupacions actuals ja estaran completes i satisfetes i segurament també treballarem a un lloc molt lluny del lloc on finalitzem els estudis ja que si la situació no remunta cosa que veig molt difícil que ho faci, si cas crec que millorarà a través de grans robatoris a la societat de governs bancs i església, haurem de marxar lluny de aquí a buscar un país que no estigui governat per lladres i mossens on els objectius dels qui governen siguin diferents.
    Respecta el tema de formar-nos tota la vida crec que és bastant evident que si, ja que contínuament ens estem formant i aprenent coses noves, es qüestió de l’evolució humana i això afecta també en el nostre treball, cultura, manera de viure, etc.
    Actualment la gran majoria de societat treballa per aconseguir diners, no tothom ja que si estàs un temps sense treball t’adones que al cap d’un temps no gaire llarg t’avorreixes i no saps que fer i també hi ha molta gent que es guanya el sou fent el que li agrada però crec que la immensa majoria de catalans i catalanes actualment treballa en condicions asficciants que poc tenen a veure amb el sistema de benestar i amb la finalitat de obtenir diners per pagar, pagar i pagar, el tema de viure i gaudir del teu cicle de vida en el planeta terra es deixa més per endavant…

    M'agrada

    luz maria quiroz said:
    30 Octubre 2012 a les 6:19 PM

    Yo creo que el tema de la motivación con respecto a la empresas es una técnica para que las personas trabajen mejor, ya que si una persona no esta motivado (a) no rendiría mucho a la empresa. Cabe resaltar que una fuerza de trabajo motivada es vital para cualquier organización que quiera tener buenos resultados. Por otro lado siempre merece la pena tener estudios y estar bien preparado, ya que quien tiene estudios y esta preparado dispone de mas opciones, tiene mas facilidades y así mismo también dispone de mas ventajas para ocupar un trabajo que quien no tiene nada.

    M'agrada

    Mohamed said:
    31 Octubre 2012 a les 9:53 PM

    Un treball sense motivació serà un treball temporal. vull pensar que les empreses s’ho creuen i han de trobar maneres de motiva el personal, un personal motivat, rendirà més. El problema ara potser és que no els hi cal, si no rendeixes al carrer i al teu lloc l’ocuparà un altre.
    No sé si ens haurem de formar tota la vida, però si sé que quan la crisi deixi de bombardejar-nos (si ho fa alguna vegada) la població activa estarà molt més qualificada, i aquell que ara no s’esforci en formar-se ho tindre cru per trobar al seu lloc en el món laboral.
    A ningú li agrada haver de fer les maletes i anar-se a buscar la vida en un altre lloc, encara que molts s’hi veuen obligats per tal de poder viure dignament. La pregunta és, el màrqueting es una causa d’aquesta situació? perquè s’hi ens hem dedicat a gastar el que no tenim per coses que no necessitem….qui ens ha fet creure que si les necessitem? El márqueting potser?

    M'agrada

    narcis sureda said:
    4 Novembre 2012 a les 6:35 PM

    El tema de la motivació moltes empreses l’apliquen perquè el treballador rendeixi millor, un treballador no motivat no aportara gaire rendiment. És veritat que per estar ben motivat et té que agradar la feina que estas realitzan però moltes persones no tenen aquest privilegi i tenen que conformar-se en la primera feina que tenen, per aquesta raó tindran que busca possibles maneres de motivar-se ells mateixos.

    Per el que fa a la tecnologia la meva opinió és que treu molts llocs de treball, com bé diu el nostre company samuel, crec que també té raó quan diu que moltes màquines necessiten algú que les hagi dissenyat, montal-se i posarl-se en funcionament, a més a més aquestes màquines també tindran que passa unes revicions diaries i algú tindrà que estar en alerta i en el control de elles, aquest és un cas d’una industria amb màquines.

    És molt important que avui en dia el joves és formin, però tindran que tenir molt en compte que poder hauran de treballar d’alguna altre cosa que no sera relacionat amb els seus estudis. També és veritat que els joves d’avui día tinguem que anar-nos formant durant tota la vida, i possiblement molts tindran que imigrar a un altre país si la situació actual no canvia, ja que aquí a més a més de no haver-hi feina, és tmabé un dels paissos amb més nombre d’impostos.

    Podriem dir que un gran percentatge de persones treballan només per guanyar diners, per poder pagar hipoteca, lloguers, a més a més de poder gaudir de hobbies. També és veritat que algunes persones, per a mi, un grup reduit, que treballant són molt feliços i els és igual la quantitat de diners que reben.

    M'agrada

Deixa un comentari: