Va d’estratègies

Posted on Updated on

Les empreses es marquen uns objectius que sovint tenen a veure amb la consecució del màxim nivell de beneficis possible. Per assolir aquests objectius, cal fixar unes estratègies que facin possible el seu assoliment. Aquestes estratègies haurien de respectar el codi ètic de l’empresa, si és que en té, però … ja se sap, “money is money” o, si ho voleu en castellà “poderoso caballero es don dinero” . A vegades es fa de més i de menys, per tal d’aconseguir l’objectiu.

A classe hem parlat d’estratègies ofensives i defensives, d’innovació, de diversificació, de lideratge en costos, d’especialització, … i moltes més. Qualsevol tipus d’estratègia es pot seguir d’acord amb uns valors i unes normes ètiques. Tot depèn de les persones que fixen les estratègies. A més cal pensar que a l’estratègia, seguirà una tàctica, unes accions concretes que caldrà tirar endavant per assolir el tan desitjat objectiu. També cal vigilar que les accions respectin l’estratègia fixada.

Però també hem parlat que no totes les empreses són iguals. N’hi ha de tot tipus, mides, formes i … “colors”. N’hem vist unes que són un xic diferents de la resta. Es tracta de les cooperatives. Tenen un no sé què diferent. Què penseu que pot ser aquest “no sé què”? 

N’hi ha una de propera, que encara és més especial. Es tracta de la cooperativa “La Fageda” de la comarca de la Garrotxa. Per començar el seu fundador es diu Cristóbal Colón, com aquell, ja sabeu. Però no només és especial per això, sinó per moltes més coses. Molts haureu tastat els seus iogurts i productes làctics. Però, per què és tan especial? 

El programa “Salvados” l’hi va dedicar un capítol sota el nom “Cuando negocio y ética van de la mano”:

Anuncis

4 thoughts on “Va d’estratègies

  Mari Pérez Bautista said:
  25 Octubre 2012 a les 7:44 PM

  Les empreses cooperatives , són diferents ja que són ells mateixos qui assoleixen el resptes económics i es busquen les seves pròpies estratègies per avançar en el mercat. A més a més, aquestes empreses crean una qualitat i llocs de feina estables, que també permet que el client estigui més assebentat de les accions de l’empresa.

  Aquí a Catalunya en tenim una de molt coneguda que és “La Fageda” que és tracta d’una cooperativa de làctics, que només produeix al territori català. Aquesta empresa és especial per el fet que més del 70% dels treballadors tenen una minusvalia. El director de l’empresa en Cristobal Colon, destaca en el video, que aixó els hi ajuda a normalitzar la seva situació en la societat, i fer-los saber que per a ells també hi ha lloc.
  És una de les qualitats d’aquesta empresa, el haver donat treball, a qui en els fons, són unes de les persones que més ho necessiten.

  M'agrada

   Lluís said:
   3 Novembre 2012 a les 2:08 AM

   Jo personalment treballava en una cooperativa de pinsos, “la Gironina” i l’únic que tenia d’especial era que mai vaig arribar a conèixer qui era de veritat qui manava, i un cop al mes es reunien tots i parlaven de l’estratègia a seguir com havia anat i quin serien els passos a seguir.
   Tan era així que no havien engegat els seus respectius cotxes del pàrquing que a mi ja m’havien arribat ordres de canviar la taula de preus.

   Per tot lo altre, era una empresa normal, hi havia “el gefe”, els treballadors de fàbrica,( la majoria contractats per ETT), les veteranes de la oficina i després estava jo.

   MOLT FAN DEL PROGRAMA SALVADOS EL RECOMANO A TOTHOM!!!!!

   De la fageda no conec gaire però crec que si el model de ajudar a discapacitats és el tema que parlàvem a classe de la imatge de responsabilitat social que té l’empresa, hi si ajudant a altres ha aconseguit aquesta imatge i aquests beneficis no te perquè canviar.
   Jo personalment crec que l’únic objectiu final és el “money”. LA MANERA EN QUE ARRIVA AQUEST OBJECTIU ET POT SEMBLAR MILLOR O PITJOR, TOT ES QÜESTIO DE GUSTOS.

   “Segurament el dia que va morir Copet de neu va plorar molta més gent que a l’atemptat del 11M”

   M'agrada

    Francesc Brunés responded:
    3 Novembre 2012 a les 5:10 PM

    És evident que hi ha cooperatives que ho són perquè algú els hi va recomanar o per motius històrics, sense haver incorporat prou la filosofia cooperativista. L’experiència personal que esmentes, sense conèixer gens la cooperativa, es podria matisar molt.
    D’altra banda considero que el cas de La Fageda està fora de dubtes sobre els seus objectius i la seva trajectòria. Personalment penso que, en general, ens falta cultura de la confiança. Vivim (o malvivim) desconfiant sempre de tot i de tothom.

    M'agrada

  Lluís said:
  5 Novembre 2012 a les 11:18 PM

  Sii.. potser si que és veritat això, però es que amb 21 anys i ja hem vist cada cosa que fa difícil no veure gat amagat per a tot arreu on es mouen diners.
  En tot cas si que es veritat que La Fageda ajuda a moltíssima gent amb el seu model, això és indiscutible.

  M'agrada

Deixa un comentari:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s